BLOG

COVID-19 & eBUSINESS: Συζητήσεις και προβληματισμοί με επιχειρηματίες
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

COVID-19 & eBUSINESS: Συζητήσεις και προβληματισμοί με επιχειρηματίες

Διανύουμε μία εποχή που για ακόμη μία φορά δοκιμάζει τις αντοχές των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και όχι μόνο. Από το 2010 μέχρι και σήμερα η χώρα μας διανύει επιχειρηματικά μία "εμπόλεμη" κατάσταση. Με μικρές ανάπαυλες αισιοδοξίας και σχετικής ευημερίας, οι περισσότερες επιχειρήσεις αγωνίζονται στην κόψη του ξυραφιού για την επιβίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη τους. Στην κατάσταση αυτή το ηλεκτρονικό επιχειρείν έχει λειτουργήσει για άλλους ως σανίδα σωτηρίας και για άλλους ως ένα βαρέλι δίχως πάτο.




Τι είναι όμως αυτό που δημιουργεί προοπτικές και ευκαιρίες για κάποιες επιχειρήσεις και κινδύνους και απειλές για κάποιες άλλες;

Πώς η νέα κρίση που βιώνουμε λόγω του COVID 19 έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στις ψηφιακά εξελιγμένες και στις ψηφιακές αναλφάβητες επιχειρήσεις;

Καθημερινά συζητάμε με πελάτες και συνεργάτες και μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις ανησυχίες μας λόγω της κατάστασης που έχει προκύψει και συνεχώς διαμορφώνουμε όλο και πιο εμπεριστατωμένη άποψη για τις ευκαιρίες και τις απειλές που διαμορφώνονται και πώς αυτές μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 4 βασικά tips που θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να μην βγείτε χαμένοι αλλά και να μετατρέψετε τον COVID σε μία ευκαιρία για περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη.
 



#TIP 1 

Εύκολες και φθηνές λύσεις που να αποδίδουν δεν υπήρχαν, δεν υπάρχουν και πιθανόν δεν θα υπάρχουν και στο μέλλον. Η COVID εποχή αποτέλεσε και πάλι χρυσή ευκαιρία για κάποιους έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν το άγχος και την ανησυχία των επιχειρηματιών παρέχοντας υποτιθέμενες εύκολες και φθηνές λύσεις για άμεση εισαγωγή στην ψηφιακή εποχή και τη διαδικτυακή πώληση, καλύπτοντας αυτό που έχασαν από τα φυσικά τους καταστήματα ή τις επιχειρήσεις. Αν λοιπόν αποφασίσετε πραγματικά να μεταβείτε στην ψηφιακή εποχή κάντε το σωστά ή μην το κάνετε καθόλου, γιατί με το λάθος τρόπο το κέρδος θα είναι εφήμερο και πλασματικό. Δεν είναι καιρός για δαπάνη χρημάτων χωρίς το κατάλληλο αντίκρυσμα.




#TIP 2 

Οργάνωση, οργάνωση και πάλι οργάνωση. Τι να το κάνω ένα εξαιρετικό eshop ή ένα άκρως αποδοτικό marketing που μπορεί να μου φέρει πωλήσεις αν εγώ δεν μπορώ να εξυπηρετήσω σωστά αυτές τις υπηρεσίες; Αν κάνω λάθη στις παραγγελίες που αποστέλλω, αν έχω καθυστερήσεις για τις οποίες ευθύνεται η δική μου επιχείρηση ή δεν ενημερώνω σωστά τους πελάτες για καθυστερήσεις που δεν ευθύνομαι εγώ ή αν παρουσιάζω λανθασμένο αριθμό αποθεμάτων, το μόνο που θα καταφέρω είναι να δυσαρεστήσω τους πελάτες μου και να δημιουργήσω πρόβλημα στο brand μου. Πρόβλημα που φυσικά θα με ακολουθεί και στη μετά COVID εποχή. Προσοχή λοιπόν στις λεπτομέρειες.




#TIP 3 

Δημιουργήστε ένα Business Plan προσαρμοσμένο στη νέα εποχή. Καλές είναι οι λύσεις της τελευταίας στιγμής και φυσικά πρέπει να είμαστε ευέλικτοι ώστε να αντιδράσουμε γρήγορα σε ό,τι συμβαίνει αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Στους επιχειρηματίες που έχουμε διαπιστώσει ότι μετέτρεψαν την κρίση σε ευκαιρία, διακρίνουμε ένα βασικό κοινό στοιχείο. Είναι ψύχραιμοι και με απόλυτη ηρεμία έχουν μελετήσει τα νέα δεδομένα  σε χρονικό ορίζοντα 1 - 2 ετών και όχι 1 - 2 μηνών. Σκέφτηκαν το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο και προετοιμάστηκαν σωστά για το δεύτερο. Με αυτόν τον τρόπο ό,τι και αν συμβεί είναι προετοιμασμένοι και έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία εάν και εφόσον τους δοθεί.




#TIP 4 

Εξασφαλίστε προμήθειες και συνεργασίες. Το lockdown ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους. Κανείς μας δεν είχε φανταστεί ότι θα χρειαστεί να αποκλειστούμε στα σπίτια μας για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν πολλοί επιχειρηματίες ήταν η έλλειψη εμπορευμάτων που προέκυψε από τη δυσκολία εισαγωγής τους λόγω του COVID. Κάτι τέτοιο κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα ξανασυμβεί. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην αφήνετε θέματα προμηθειών και συνεργασιών για την τελευταία στιγμή διότι είναι πολύ στενάχωρο να υπάρχει η ζήτηση από τους πελάτες και να μην υπάρχει η δυνατότητα πώλησης λόγω έλλειψης προϊόντων. 



Το σημαντικό είναι να παραμείνουμε όλοι αισιόδοξοι και καθώς εμείς οι Έλληνες είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα είναι σίγουρο πως όχι μόνο θα επιβιώσουμε αλλά και θα μετατρέψουμε και αυτή την κρίση σε επιτυχία!

 
Share: